Бебе, дете, юноша

10-11 Октомври, 2015г.
Интер Експо  Център (Метростанция „Цариградско шосе”, ​бул. „​Цариградско шосе” № 147​​)
Вход: Свободен
​​​Резултати от изледването проведено сред 910 респондента: родители, професионалисти и обучаващи се в сферата за работа с деца тук​.

 Изследване-род-проф-об-2015.pdf

Двудневен практически семинар, който адресира всички етапи от развитието на едно дете още от утробата до тийнейджърските му години, по един практически и занимателен начин.

Подходящ за родители и специалисти (педиатри, неонаталози, акушерки, мед. сестри, педагози, психолози, логопеди, физиотерапевти, водещи класове за родители и др.)

Независимо дали вече имате деца или планирате да имате или се обучавате като специалист в сферата за работа с деца, с този семинар ще получите един цялостен поглед над развитието на детето и как да бъдете здравословна част от неговата обкръжаваща среда.

Събота
09:30-11:00 – „Пренатално развитие и грижа за новороденото”, доц. дпн Моника Богданова
11:00-11:20 – кафе пауза
11:30-13:00 – „Ранно детско развитие”, Вероника де Буур и Лидия Талатинова
13:00-14:30 – обедна почивка
14:30-16:00 – „Ранно детско развитие”, Вероника де Буур и Лидия Талатинова
16:00-16:20 – кафе пауза
16:30-18:00 – „Родителство и емпатия” – Емилия Илиева-Крайнова

Неделя
09:30-11:00 – „Изкуството да възпитаваш”, Теофана Манева и Ваня Митинска
11:00-11:20 – кафе пауза
11:30- 11:50 – „Позитивното родителство, бащинството и закрилата на децата”, д-р Борис Колев
12:00-13:30 – „Аз и Ти – предизвикателствата на тийнейджърската възраст” – Милена Ненкова и Наталия Николова
13:30-15:00 – обедна почивка
15:00-16:30 – Излъчване на документалния филм „Липсващ” за ролята на бащата в семейството.
16:30-16:50 – кафе пауза
17:00 – 18:00 – Дискусия за ролята на бащата в семейството.

1.       Пренатално развитие и грижа за новороденото – доц. дпн Моника Богданова, педагог и психоаналитик

Лекцията включва: Кога всъщност се ражда бебето? Бебето в утробата – развитие на психичното, сетивността и усещането за болка. Хаптономията – (как?) да усетим бебето. Раждането – какво усеща бебето и как да го посрещнем. Мултисензорният принцип.
Пренатално-развитие-грижа-новородено.pdf

​​      2.       Ранно детско развитие – Вероника де Буур – обучител на родители и Лидия Талатинова – психолог

Обучението включва теоретична и практична част за грижа и общуване с уважение с бебето и малкото дете.

Бебето: Как да успокоим веднага дори и най-придирчивото бебе? Защо бебето плаче неутешимо през първите 3 месеца? Какво е успокояващия рефлекс? Как да удължите съня на бебето? Какво е коликата и как да се справите с нея? Може ли да разглезите бебето?
Ранно-детско-развитие-бебе.pdf

Детето до 5 годишна възраст: Как да предотвратите и да се справите с тръшканията и хленченeто на малкото дете? Как да подобрите дисциплината и сговорчивостта? Как да комуникирате с малкото дете? Как да се справите и с най-емоционалния малчуган? Как да насърчавате доброто поведение и дисциплината? Как да научите дори 1- годишното дете на търпение? ​
Ранно-детско-развитие-дете.pdf

3.       Родителство и емпатия – Емилия Илиева-Крайнова – водещ на курсове за емоционална интелигентност

Емпатията без да е панацея позволява изграждане на отношения с децата, в които изслушването и съпричастността са водещи. Така в крайна сметка независимо от ситуацията и постигнатото или непостигнатото съгласие, имаме връзка на доверие и честност с децата, което е истински значимото в дългосрочен план. Емпатичното свързване в контекста родители – деца през метода на ненасилствената комуникация (ННК) и 4-те въпроса на Байрън Кийти са с фокус основно върху практиката и отвореността за разглеждане на конкретни ситуации с възможности за получаване на обратна връзка и насоки.
  Родителство-Емпатия.pdf

4.       Изкуството да възпитаваш – Теофана Манева – педагог, Ваня Митинска – педагог

В какъв етап от развитието си се намират децата, от какво имат нужда и как да им помогнем? Да възпитаме първо означава да се самовъзпитаваме. Как можем да станем по-съзнателни за нашето поведение, заставайки пред децата? Имат ли днес децата право на детство и какви са най-честите нарушения в развитието им? На училище ходи целият човек, а не само главата му. Във валдорфската педагогика целият педагогически подход се гради на срещата между учителя и детето. Тази среща Рудолф Щайнер нарича „изкуството да се възпитава”. Каква е бъдещата мисия на педагогиката?
  Изкуството-да-възпитаваш.pdf

5.       Позитивното родителство, бащинството и закрилата на децата – д-р Борис Колев – юрист

Детето е личност с права, включително правото да бъде закриляно, изслушвано и обгрижвано.

Позитивното родителство изрично акцентира на важната роля на бащите в грижата и отглеждането на техните деца.
 Позитивното-родителство-бащинството-закрила-на-детето.pdf

6.       Лекция-практикум: „Аз и Ти – предизвикателствата на тийнейджърската възраст” – Милена Ненкова-психолог и Наталия Николова-психолог

Уъркшопът е насочен към родители на младежи от 13 до 18 години. Чрез кратки теоретични лекции, интерактивни упражнения и ролеви игри, целта му е да даде на родителите информация за това как работят семейните системи, какви са особеностите на тийнейджърската възраст, какви са най-честите причини за конфликти и начини за тяхното разрешаване. Вниманието ни по време на занятието ще бъде насочено към това да идентифицираме кои модели на поведение пречат на родителите в осъзнатото общуване с децата им и да направим една стъпка отвъд тях.
 аЗ и Ти-Предизвикателства-тийнейджърската-възраст.pdf

7.          Излъчване на документалния филм „Липсващ”за първи път в България.

Излъчване на документалния филм „Липсващ” на режисьора Джъстин Хънт, относно важната роля на бащата в семейството, заедно с майката, в отглеждането и възпитанието на децата, с участието на фронтмена на Металика, Джеймс Хетфийлд. Режисьорът на филма се съгласи той да бъде излъчен безплатно, еднократно за участниците в семинара.  ​

Обръщение към българските родители и специалисти, от режисьорът на филма “Липсващ”, Джъстин Хънт.​

С финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на семинара се носи от сдружение “Бебе и дете” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този семинар отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България. www.ngogrants.bg; http://eeagrants.org/​

Ако смятате, че този семинар, може да е полезен и на други, моля, споделете информацията във фейсбук. ​Благодарим Ви! 

Организатори:

Сдружение "Бебе и дете"
Фондация „Същност"
Фондация „Бащинство"

​​С подкрепата на:

 

MailLogo_RGB.gif
​​

 

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, моля, споделете я с приятели. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея. Благодарим ви!
  • 1
    Share