Медия център

Как да успокоим бебето? Участие в живо предаване на списание Кенгуру – 17.09.2020 г.

Приветствие към българските родители и специалисти, от режисьорът на филма​​​ „​Липсващ”, за ролята на бащата в семейството, Джъстин Хънт.

Интервю за българските читатели с Джъстин Хънт, режисьора на филма “Липсващ”, за ролята на бащата в семейството в ​Harvester of Sofia​

„​Развитие, грижа, общуване и права на детето” – безплатен семинар

 Двудневен практически семинар, който адресира всички етапи от развитието на едно дете още от утробата до тинейджърските му години, по един практически и занимателен начин.

Подходящ за родители и специалисти (педиатри, неонаталози, акушерки, мед. сестри, педагози, психолози, логопеди, физиотерапевти, водещи класове за родители и др.)

Независимо дали вече имате деца или планирате да имате или се обучавате като специалист в сферата за работа с деца, с този семинар ще получите един цялостен поглед над развитието на детето и как да бъдете здравословна част от неговата обкръжаваща среда.

10-11 Октомври, 2015г.
Интер Експо Център (Метростанция „Цариградско шосе”, ​бул. „​Цариградско шосе” № 147​​)
Вход: Свободен

Благодарим на Интер Експо Център, че припознаха каузата и подпомагат това да поставим в публичното пространство отново темата с позитивното родителство, което уважава правата на децата и създава максимално оптимални условия за тяхното развитие, без да се пренебрегват нуждите на самите родители.

Зелената градинка

​Проект „„Зелената градинка“ в детска градина и начално училище „проф. Николай Райнов“ и открити класни стаи за всички, по договор № 131/27.10.2014г., е финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП (2009-2014г.). Това е образователната био градина в двора на Валдорфското училище, където заедно с децата, педагозите и родителите се отглеждат зеленчуци, плодове и билки. Ядливата, зелена градинка ще допринесе за това децата да учат, докато планират, изследват, експериментират и се грижат за растенията. В процеса на работа, учене и игра се развиват въображението, физическото състояние, знания и умения по ботаника и математика, писане и четене, чужд език, физика, химия, биология и природознание (ставайки свидетели на процесите на покълване, цъфтеж, фотосинтеза, взаимната подкрепа между растенията).

Waldorf-EEA.jpg

 

„​Цикъл – създаване на мандала”

Калин Петков от Ка Спорт, проведе арт терапия с децата от  СУПЦ “Княз Борис I” и екипите на  партньорите Ка Спорт, Бащинство и Бебе и дете, като част от проект “Професионално

ателие за обмяна на знания, опит и умения за подобряване на устойчивостта на организацията и партньорите“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009​ – 2014 г.; www.ngogrants.bg. Можете да видите повече от творбите тук​.​

„​Приложение на ескпресивна арт психология при работа с деца”

Калин Петков от Ка Спорт, проведе арт терапия с децата от  СУПЦ “Княз Борис I” и екипите

на  партньорите Ка Спорт, Бащинство и Бебе и дете, като част от проект Професионално ателие” за обмяна на знания, опит и умения за подобряване на устойчивостта на организацията и партньорите“, който се финансира в рамките на

Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009​ – 2014 г.; www.ngogrants.bg​. ​ Можете да видите повече от тук​.

Парад на доброволците

Заповядайте днес, 5 декември 2014 г., от 15 до 18 часа в “BetaHaus”, кв. „Лозенец”, ул. „Крум Попов“ 56-58 на “Парад на доброволците”. Той ще се проведе за втори път у нас с идеята организациите, работещи с доброволци, да се срещнат с млади хора, които биха работили за вълнуващи ги каузи и кампании.
Организатор е сдружение “Диабет и пр​​​едиабет”, а инициативата е част от проект за насърчаване на доброволчеството.  

Вероника де Буур от сдружение “Бебе и дете” ще изнесе лекция на тема “Какво е да имаш бебе? – Бебето, бременността, развитие на детето, предотвратяване на ранни забременявания.

На “Парада” ще научим:
• какво е усещането да правиш добро,
• как се повива бебе,
• какво е фотоглас,
• какво е да се вихриш в импро-театър,
• как спортът е метод за терапия,
• как се прави скрининг и т. н.

Ще видим презентации, workshop, ИМПРО-театър, ролеви и интерактивни игри, симулация на кампания. Доброволци ще ​разказват за перипетиите и успехите си.

Поканваме на “Парада” всички, които са били доброволци и тези, които биха искали да усетят приключението да си доброволец. В „Парада” ще представят каузите си „Екоцентрик”, „Бебе и дете”, Врачански Балкан, Младежки БЧК, „СК КА спорт”, „Бащинство”, „Звезден старт на таланти”. Инициаторите се надяват организациите да намерят нови доброволци и фенове, а младите хора да открият каузи и кампании, които са им близки до сърцето.​

„Маркетинг и ПР на организацията”​ ​

Вероника де Буур от сдружение ​„Бебе и дете”, проведе обучение ​„Маркетинг и ПР на организацията”​ на 3, 4, и 5 декември, 2014 г., като част от проект ​„Професионално ателие за обмяна на знания, опит и умения за подобряване на устойчивостта на организацията и партньорите“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009​ – 2014 г.; www.ngogrants.bg. Тук можете да си изтеглите презентацията в Marketing-PR.pdf, или като powerpoint Marketing-PR.ppsx.

„​Терапевтична и включваща фотография”

Калина Брейлсфорд, от сдружение ​„Бебе и дете” проведе обучение ​„Терапевтична и включваща фотография” на 20, 21 и 22 ноември, 2014 г., с децата от СУПЦ ​„Княз Борис I” и екипите на  партньорите Ка Спорт, Бащинство и Бебе и дете, като част от проект ​„Професионално ателие за обмяна на знания, опит и умения за подобряване на устойчивостта на организацията и партньорите“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009​ – 2014 г.; www.ngogrants.bg. Повече снимки можете да видите тук​. Като част от проекта ще реализираме и изложба с творбите на децата и от СУПЦ ​„Княз Борис I” и останалите участници в курса по терапевтичната фотография на трите организации.

Safety-place-group.jpg

Проект “Професионално ателие”

за обмяна на знания, опит и умения за подобряване на устойчивостта на организацията и партньорите“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009​ – 2014 г.; www.ngogrants.bg

На 19.11.2014 г., с арт терапия, водена от Калин Петков от КА Спорт, започна проекта “Професионално ателие”. Заедно с децата от СУПЦ “ Княз Борис I”​ ​се запознахме, чрез рисунки. Рисувахме нашите безопасни места, обединихме ги по двойки и после нарисувахме нашето групово безопасно място.​​ Можете да видите повече от творбите тук​.

​Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Ка Спорт и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.​

Посещение на Къщата по безопасност в Исландия

През ноември, 2014г., представители на сдружение „Бебе и дете“ посетиха „Къщата по безопасност“ в Исландия където се запознахме с исландския модел на детска безопасност и над 20-годишния опит и дейности на г-жа Хердис Сторгард, довели до 65% намаляване на смъртността и 50% намаляване на нараняванията сред децата в Исландия. Запознахе се със ситуацията в Исландия по отношение на безопасността на децата, настоящата ситуацията, действията и мерките, които се предприемат в и техните резултати. Ние представихме данни за смъртността и нараняванията на деца станали жертва на транспортни злополуки, травми, самонаранявания и други инциденти в България и обсъдихме настоящата ситуация с безопасността на децата и мерките, които се предприемат от институциите в страната. България в момента е на предпоследно място по детска безопасност в ЕС и на второ място по брой смъртн
и случаи от наранявания и непреднамерени наранявания на деца и младежи, според оценка на Европейския аланс за детска безопасност (ECSA) къ 2012г. Г-жа Хердис ни представи

конкретните обучения, които се извършват в Къщата по безопасност в Исландия за родители и професионалисти от сферата за работа с деца. На срещата обсдихме възможности за сътрудничество и разработихме проектна идея за откриване на първата къща по безопасност в България. Сдружението „Бебе и дете“ получи целева безвъзмездна финансова помощ в рамките на Фонда за насърчаване на двустранните отношения с държавите донори към Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП за разработване на проектна идея с партньори от държавите донори (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия).

​​Заповядайте на Беглика фест 2014 г. на уъркшопи по метода на д-р Харви Карп

Как да успокояваме бебето (от 0-6 месеца)?
Как да общуваме ефективно и с уважение с малкото дете (от 6 м. до 4 год. възраст)? >> Повече
Презентациите ще се провеждат всеки ден близо до Детската градина.

21.08 (четвъртък) от 16:30ч.
22.08 (петък) от 16:30ч.
23.08 (събота) от 16:30ч.
24.08 (неделя) от 13:00ч.

Алтернативи във възпитанието

“Започвам тази статия с ясното намерение, че това ще бъде цикъл от статии. Нека да разгледаме различните подходи и практики в съвременната педиатрия, психология и педагогика, за да можете да си вземете най-доброто за Вас и вашето дете.

Ще започна с д-р Харви Карп, който освен педиатър е и учен. Той обединява както различни науки, така и древната мъдрост на хилядолетни народи, като по този начин създава една уникална връзка между традиционната медицина и естественото родителство…

… И така. Децата мрънкат, пищят, тръшкат се и могат да изпаднат в истерия, когато се чувстват неразбрани, пренебрегнати или не могат да се справят с емоциите си….” >> Още

Защо малките деца избухват?

“Още от първия миг, когато проплаче, вашето малко бебче все едно казва: „Аз съм тук. Вече съм част от живота ти, съобразявай се!”. И ние го правим. При всеки писък тичаме да го нахраним, преоблечем, да задоволим нуждите му…”
“… Всяко дете има и свой собствен темперамент. Някои са спокойни, други буйни, трети срамежливи. Наблюдавайте го. Всяко дете има нужда от уникален подход, който отговаря на индивидуалните му особености. При някои едно работи, при други друго. Наблюдавайте и себе си. Ако вашият темперамент е съвсем различен от това на детето ви ще имате нужда да припознаете, че другия има право да бъде различен и това е ок…” >> Още

Интервю с д-р Харви Карп в България преди 1 година на 1 юни 2013 г. по bTV.

д-рКарп-България-1юни2013.jpg Д-р Харви Карп разказва за синдрома на раздрусаното бебе и техники, с които то може да се успокои, за да не се стига до това родителите да изпадат в емоционален срив, който да застраши техните бебета. Можете да гледате видеото тук: http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/sindrom-na-razdrusanoto-bebe.html

Как да се справите с моментите на гняв срещу детето?

Статията, която публикувахме на 11.04.2013 вече събра 7520 лайка 🙂
​ “Случвало ли Ви се е да напляскате хлапето? Или да му се накрещите? Да го обиждате с думи като „пикльо”, „лигльо” и т.н.?
Не познавам майка или баща, на които поне да не им се е искало, вътрешно, да го направят. Има и доста родители, за които да включат в действие „шамарената фабрика” е единствения начин за дисциплиниране на сополанкото. Ми така де, мен са ме били и съм станал човек. Дали, обаче сте станали „човек”, защото са Ви били или въпреки това?” >> Още

ГОДИШЕН ОТЧЕТ ЗА 2013 Г. НА СДРУЖЕНИЕ „БЕБЕ И ДЕТЕ” >> Още

 Интервю с д-р Харви Карп по БНТ

Вероника и „​Най-щастливото дете на България”. Проектът, който ще промени няколко поколения.

15 май, 2013, от Мартина Иванова
Революционни, иновативни методи и техники за изграждане на спокойни, щастливи, уверени бебета и деца. Те са лесно достъпни, разбираеми и дават незабавни резултати.
Вероника Александрова е една от малкото щастливки, които със сигурност знаят как да постъпят когато бебето реве безутешно, когато детето се тръшка, мрънка, сърдито е, и настоява за внимание. Добрата новина е, че няма да задържи само за себе си тези познания, а смята да ги разкаже и покаже в колкото се може по-широк кръг. Проектът, който се е заел с отговорната мисия да стигне до милионна аудитория от родители, учители, психолози и педиатри има за цел не само да ни помогне да общуваме успешно с децата си, но и да ги отгледаме и възпитаме като хармонични, здрави и преди всички щастливи деца. Революционните техники и знания за които говори, напълно изместват “величия” като д-р Спок и дават една съвсем нова гледна точка в тази ключова за всички ни тема. >> Към статията

Д-р Харви Карп, в София на 01 Юни, 2013 г., НДК със семинар за родители и професионалисти

„Децата най-накрая идват с инструкции” – семинар за родители с д-р Харви Карп
Дата: 1 Юни, 2013г.
Час: 09:00 ч. – 11:00 ч. от 11:30 до 12:30 практика със сертифицирани обучители
Място: гр. София, НДК, зала 8Това е семинар за бременни майки, бъдещи родители и родители на деца от 0 до 5 години.„Грижа, общуване и възпитание на бебета и деца от 0 до 5 години” – семинар за професионалисти с д-р Харви Карп
Дата: 1 Юни, 2013 г.
Час: 12:30 ч. – 20:45 ч.
Място: гр. София, НДК, зала 8

С кратка музикална програма на класическа музика ще бъдат приветствани родителите и децата на семинарите с д-р Харви Карп на 01 Юни. Заповядайте!

Изпълнението ще бъде на Калина Вачкова – сопран и Антония Евгениева – пиано. Благодарим на сдружение “Артекласика”, които подкрепиха проекта “Най-щастливото дете в България”. http://www.arteclassica.org/


На 31-ви май, от 18:00 ч. ще можете да се запознаете на живо с д-р Харви Карп и да вземете негов автограф в България Мол. Заповядайте!

 На 31-ви май и 1-ви юни, заповядайте в България Мол с децата си за безплатни забавления, надуваем замък, класически концерти на възглавници за деца и много други изненади.

 

 

На 31-ви май, от 14:00 – 16:00 ч. в хотел Хилтън каним всички медии на пресконференция-коктейл с д-р Харви Карп

 На 31 май на пресконференция-коктейл в хотел Hilton, сдружение „Бебе и дете” ще представят официално резултатите от конференцията на 30 май, а д-р Харви Карп ще връчи лично сертификатите на първите обучени консултанти по програмата „Най-щастливото дете”, които ще продължат да преподават неговите техники на родителите в България.

На 30-ти май от 11:30ч. в Essence Center в София ще се състои конференция на тема „Единна политика за превенция на насилието над деца и нуждата от образователни програми за професионалисти”.

В дискусията ще участват председателят на Държавната агенция за закрила на детето  Калин Каменов, доц. Моника Богданова от педагогическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Досьо Досков от МБАЛ „Царица Йоанна”, както и представители на UNICEF, Дирекция „Здравеопазване” към Столична Община, Национална мрежа за децата, Ла Лече Лигата, фондация „Искам бебе”, асоциация „Родители”, сдружение на младите психолози „4-ти Април”, Communication Academy и фондация „Същност”, сдружение “Свят без граници”, Център Медиа и други.
Специален гост на конференцията ще бъде световноизвестният педиатър Харви Карп, който гостува в България по покана на сдружение „Бебе и дете”, за да изнесе семинари за родители и професионалисти на 1 юни в НДК. Д-р Харви Карп ще сподели своя опит в здравните системи на САЩ, Австралия и Сърбия и други държави.
Целта на конференцията е да даде гласност и яснота на проблема с насилието над децата и да потърси възможности за превенция на насилието в домашната среда и в детските заведения. Ще се обсъди нуждата от единна политика и повече обучителни програми за професионалисти от сферата за работа с деца.
Essence center се намира на ул. „Шести септември” 37 и ще отвори врати за гости на конференцията в 11:00 ч.

 

Безплатни консултации от адвокат за превенция на насилието над деца

16.05.2013
Нашите партньори от Адвокатска кантора “Русинова и Бекирска” предлагат безплатни консултации за родители. Пишете ни на във фейсбук на стената или в лични съобщения за въпросите, които Ви вълнуват: https://www.facebook.com/bebeidete
Щастливата и лишена от насилие среда за децата изисква родителите да бъдат добре информирани за правата на децата, да знаят как да ги съхраняват и да се грижат за най-добрия интерес, да познават международните стандарти, свързани с видовете и формите на насилие и най-важното – как и къде да потърсят защита. За да се постигне тази цел, Сдружение „Бебе и дете“ и “Най-щастливото дете в България” обедини усилията си с професионалистите от Специализирана адвокатска кантора „Русинова“. Като експерти в тази материя, адвокатите от екипа на кантората – адв. Русинова и адв. Бекирска предоставят безплатни професионални консултации за всички родители, които желаят да бъдат информирани за юридическите стандарти в областта.
Специализирана адвокатска кантора „Русинова“ –  www.womeninforce.eu, office@womeninforce.eu

Президентът обеща да прочете книгите „Най-щастливото бебе” и „Най-щастливото дете” от д-р Харви Карп

​На 15.05.2013 г. в Президентството подарих лично книгите “Най-щастливото бебе” и “Най-щастливото дете” от д-р Харви Карп на Президента на България Росен Плевнелиев. Президентът обеща да прочете книгите, като един многодетен татко на 3 деца. Надяваме се, че ще ги препоръча и на брат си, който пък има 5 деца  Екипът на проекта “Най-щастливото дете в България”, беше в Президентството като част от инициативата на сп. Кенгуру, “Голямото семейство”. 3 многодетни семейства получиха възможността да присъстват безплатно на семинара за родители с д-р Харви Карп на 1-ви юни в София. 

 

Обръщение на д-р Харви Карп към българските родители и професионалисти

17.05.2013
​Уважаеми дами и господа,
За мен е голяма чест да бъдa поканен в България. Много благодаря!
От поколения родителите по цял свят са използвали форми на минимално физическо наказание (като шамари, дърпане на уши) и други принудителни дисциплинарни методи спрямо техните деца. В България близо 70% от родителите, подкрепят подобни методи.
Според проучване на Института за социални дейности и практики през 2010 г., шамарите са най-предпочитаното средство за дисциплиниране на децата в България. Виковете и обидите също са чести елементи в отношенията родител-дете. Дори и хората с висше образование одобряват тези мерки на “минимално насилие” (изследване на Националния център за изследване на общественото мнение от 2011 г.).
Липсата на знания как да успокоим плача на детето може да предизвика чувство на некомпетентност, дълбока умора и желание за бягство. Лишаването от сън, съпроводено от друг стрес (напр. финансово затруднение), може да предизвика депресия, провал с кърменето, рискови навици за сън, болест, семейни конфликти, затлъстяване и дори да доведе до чувствата на безпомощност и агресия, които могат да доведат до Синдрома на раздрусаното бебе.
Аз съм изключително щастлив, че имам възможността да говоря с българските лидери, здравни работници, лекари и родители, защото днес, имаме реален шанс да прекъснем този цикъл на насилие, който родителите прилагат, макар и самите те да са били жертви на насилие като деца, използвайки същите посегателства и обиди спрямо техните собствени синове и дъщери. Цялото обръщение можете да видите  тук.

„Най-щастливото дете в България” подкрепи „​​Голямото смейство 2013″

16.05.2013

Сдружение “Бебе и дете” и “Най-щастливото дете в България” подкрепи инициативата “Голямото семейство” като връчи на три семейства билети за семинара за родители на д-р Харви Карп на 1 юни в НДК. Дано се раждат повече деца в България и дано повече родители се учат да общуват ненасилствено.

>> Още снимки​​

„Най-щастливото дете в България” взе участие в петия пореден Фамилатлон

По случай Международният ден на семейството на 15 май Асоциация “Родители” организира на 18 май от 14 до 19 часа в Южния парк на ФАМИЛАТЛОН – големият празник на семейството! На поляната с гълъбите, демострирахме техники за успокояване на плачещи бебета и разстроени деца. Подготвихме и специално ателие за татковци.

 

 

 

 

 

 

 

„Най-щастливото дете в България” в „Дни на щастието” в галерия Credo Bonum

 На 9-ти май от 19:00 ч. в галерия Credo Bonum, демонстрирахме техниките на д-р Карп за успокояване на плачещи бебета и разтроени малки деца като част от инициативата “Най-щастливото дете в България”. Представянето откри Ива Дойчинова от FM , а Калина Станева от БНР чете откъси от книгите “Най-щастливото бебе” и “Най-щастливото дете” от д-р Харви Карп. Посетителите гледаха и видео с демонстрация на активиране на успокояващия рефлекс на бебето.

Акушерки демонстрират повиване на бебе на „Маратона на акушерките”

Повече снимки от маратона можете да видите тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.509691449067425.1073741829.430830913620146&type=3
28.04.2013 г.

 

Благотворителен концерт „Най-щастливото дете”,

който ще се проведе на 17.04.2013, в Модерен Театър, под патронажа на Софийска Община, дирекция социални дейности, обедини малки и големи звезди, които пяха и танцуваха благотворително. Сред тях бяха – Ваня Костова и Боян Михайлов, Васил Петров, Мими Иванова и Развигор Попов, Деян Каменов, Коцето-Калки, Пим Пам, Милена Караджова, Лаоконтанго, Мина Паталенска, Ива Дойчинова, Драгомир Симеонов, Памбос Кидс, Алфредо Стайл Кидс,  Виолета Вълчева, Мария и Харита, Милена Давидова, Елеонора Младенова и клуб по народни танци „Витоша”. Благодарим Ви!

Приходите от билети и дарения, които бяха събрани възлизат на: 1369.84 лв.

Средствата ще отидат за обучението на: учител в детска градина, с 11 г. педагогически стаж; акушер, с 25 г. стаж; педагог, социален работник и преподавател в Тракийски Университет; самотна майка, на социални помощи с бебе на 2 месеца; многодетна майка с четирии деца и многодетна майка с три деца и консултант по кърмене.

Спектакълът беше изключително емоционален както за публиката, така и за изпълнителите. Той символизираше обединението на древното знание на хилядолетни народи и съвременната наука, които Д-р Харви Карп използва, за да предостави ефективни и практични методи за ненасилствена комуникация с деца.

Не случайно Джулиъс Ричмънд, д-р по медицина, Медицинско училище на Харвард, бивш министър на здравеопазването на САЩ казва за него: „Работата на д-р Карп представя най-съвременните научни теории“, а  Джеймс М. Хмурович, президент и главен изпълнителен директор на „Предотвратете насилието върху деца в Америка“: „Прозренията на д-р Карп са ключ за намаляването на гнева и фрустрацията, които могат да доведат до раздрусване на бебето и насилие над детето“. >>Повече тук.

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, моля, споделете я с приятели. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея. Благодарим ви!