Предпазни мерки за бебета

Успокояването на плачещото бебе може да бъде предизвикателство. Как безопасно да изпълняваме пет техники за успокоение?

1. Повиване
Избягвайте прегряването на бебето и одеяла, които не са добре втъкнати. Не забравяйте, че трябва да будите детето и да го храните по 8-12 пъти на ден.

През лятотопрегряването е проблем, когато повиваме бебето, така че е много важно да използвате лека, дишаща материя. Платове като муселина са чудесни, а също така се уверете, че като повивате детето, то не е облечено с още един слой дрехи (т.е. трябва да бъде само по пелени). Ако температурата в стаята все пак Ви изглежда висока, може да включите вентилатор, за да поддържате стаята хладна. Все пак, много е важно да наблюдавате бебето и да следите да не прегрее. За да проверите дали не му е горещо, пипнете вратлето и ушите му. Ако те са топли или потни, или ако челото е потно, бебето трябва да бъде разхладено.

2. Странично/коремно положение
Винаги да се придържа главата на новороденото. Страничното / коремно положение е най-добрият начин да се успокои плача на бебето, но винаги слагайте бебето да спи по гръб.

3. „Шшш”
Източникът на белия шум от сешоар (или друг електрически уред) трябва да бъде не по-малко от 2 метра от детето. Шумът трябва да е равен по-сила на плача на бебето.

4. Люлеене
Никога не разклащайте бебето когато сте разстроени или неудовлетворени. Ако сте разстроени, защото бебето плаче, първо спрете и се успокойте. Когато бебето е в люлка, се уверете, че е обезопасено с колан и е облегнато назад. Движенията при люлеене са бързи, но с малка амплитуда и главата винаги остава в права линия с тялото. Внимавайте да не раздрусате бебето и да причините синдрома на раздрусаното бебе.

5. Сучене
Избягвайте объркване на зърното с други обекти. Не се препоръчва използването на биберони и шишета, докатокърменето не тръгне безпроблемно. Можете да опитате биберон най-рано след 2-та седмица и бутилки едва след 3-тата седмица. Уверете се, че зърното или накрайника на биберона / шишето са чисти. Да не се потапят зърната или накрайниците в сироп / мед. Никога не прикачвайте биберона с връв или панделка за бебето.

6. Сън
Бебето трябва да спи само по гръб. Премахнете всякакви свободни завивки и възглавници от мястото, на което спи. Не го поставяйте да спи на водно легло, възглавници, диван или мека повърхност. Ако спите заедно с бебето, имайте предвид всички важни съвети за безопасност.

Ако родителите имат медицински въпроси или са притеснени за бебето, трябва да се консултират с лекар.

Автор: Д-р Харви Карп

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, моля, споделете я с приятели. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея. Благодарим ви!

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, моля, споделете я с приятели. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея. Благодарим ви!
  • 1
    Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *