Какво се случва по време на бременността? Поглед отвътре.

бебето в утробата, поглед отвътреВ много отношения бебето, което се развива в утробата Ви, е шампион.

Помислете: то расте невероятно бързо – наддава около 200 гр. на седмица. Вече чува, вижда, усеща вкус, диша, учи и разбира се – храни се. Това безспирно хранене се случва не само когато Вие ядете, (тогава бебето се наслаждава на пълна гама от вкусове, които поема чрез околоплодните води) но и между храненията Ви – всъщност, бебето се храни всяка секунда!

И като всеки истински шампион извън сезона, то живее в лукс. Прекарва по-голямата част от времето си в спане и сънуване, дълбоко умиротворено от постоянната, успокояваща, омайна симфония от усещания в утробата Ви. Неопитните родители често се изненадват, когато научат, че силният свистящ звук, който бебетата чуват в утробата, всъщност е по-силен от звука на прахосмукачка и е успокояващ като шума на морските вълни.

Интериорът също е доста добър. Бебето е опаковано идеално като малка безценна перла: постоянна топлина, сатенени стени, успокояващо полюшване и копринена, но силна мембрана, която го обгръща. И като бонус – деликатният трудолюбив шампион получава безспирно послание от мускулестите стени на утробата Ви с всяка Ваша стъпка. И то не леко!

Освен цялата тази защита, която природата е създала за мъничето Ви, Вие самите правите какво ли не, за да го предпазите по време на бременноста си: храните се здравословно, избягвайки токсините, които могат да навредят на тялото и мозъка на бебето, като лекарства, алкохол и цигари (между другото, ако все още пушите, сега е идеалният момент да откажете цигарите – заради Вас и заради бебето Ви, чийто нежни дробчета и кръв го правят податливо на инфекции, астма, дори рак и смърт по време на сън, когато е изложено на тютюнев дим). И разбира се, уверете се, че се пазите от опасни химикали, като пестициди и изпарения от боя.

За щастие, все още имате няколко години преди да се наложи да приготвяте вкусен обяд за детенцето си в училище, но някак си вече упражнявате това в последните месеци от бременността си чрез чудотворната плацента. Освен че доставя на бебето Ви всяка малка молекула, която изгражда плътта, костите и мозъка му, плацентата осигурява страхотния обяд, с който то ще се храни, зареждайки тялото му с допълнителни калории, антитела и други ценни хранители късчета, които ще му помогнат да расте.

Разглеждайте плацентата си като помпа, която пълни бебето Ви с жизнено необходими антитела, както се пълни автомобилен резервоар! И то не с какво да е гориво, ами с най-доброто! То ще му помогне да пътува по-здраво напред в живота (почти през цялата му първа година). Тези антитела не са пълна защита от всичко, но все пак въоръжават детето срещу редица болести – от шарка до хепатит.

Автор: д-р Харви Карп

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, моля, споделете я с приятели. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея. Благодарим ви!

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, моля, споделете я с приятели. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея. Благодарим ви!
  • 2
    Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *